Sommer sommer sommer (eller: hva skal man gjøre en regnværsdag…)
Foto: megselv |
Det er igjen tid for sommerferie rundt i det lange land. Jeg ser på værkartet, og det forteller at det å planlegge arkiv/bibliotek/innendørsmuseum- besøk, ja det kan være en like grei ide! Om det ikke er noen institusjoner i nærheten av der du skal – hva med å snakke med noen av de eldste i familien – enten på telefon eller ved å faktisk bake på døren?
Men – åpningstidene i landet vårt:
Vi tar kortversjonen i år:
Mitt yndlingsarkiv – Oslo Byarkiv: Siste åpningsdag torsdag 27. juni – fra kl 12.00 til kl 18.00. Første dag med åpen lesesal etter ferien er altså 6. august. Les mer her.
Mitt yndlingsbibliotek – Hovedutlånet på Deichmanske har litt endrede åpningstider, og
Statsarkivet i Oslo og Riksarkivet har felles lesesal, og dermed også felles åpningstider – disse kan du lese mer om her. Sjekk også de andre Statsarkivenes åpningstider, slik at dere ikke drar bomtur!
Det biblioteket som kommer til å se en del til meg etter ferien er Nasjonalbiblioteket – som også litt endrede åpningstider i ferien. Les mer her .
Jeg kopierer så inn fra min egen tidligere blogg – siden det ikke er noe som har endret seg:
Dette skrev jeg 5.7.2010:
Internett….
Men, det er et sted som aldri er stengt, nemlig Internett. Veldig mange har jo også netttilgang på hytta eller campingen eller hvor man nå befinner seg i verden.
Her har du jo de store muligheter for slektsforskning til alle døgnets tider. Jeg vil her dra fram to av DIS-Norges fabelaktige tjenester, nemlig DIS-Norges Slektsforum hvor du får hjelp til de mest intrikate slektsspørsmål, tydehjelp når du står fast, og diskutere kilder og metoder (og alt annet som har med slekt å gjøre!
En annen tjeneste mange ikke husker på er DISchat – et «praterom» hvor vi prater slekt og diverse både tidlig og sent. Her kan hjelp til tyding dras fram som en av de store fordeler, du får hjelp «på direkten» – mange har jo bygdebøker i hylla si for oppslag, det er alltid noen der fra de enkelte lagene av DIS, og også ofte fra sentralstyret til DIS-Norge. En fin måte å bli kjent med andre slektsforskere på! Alderen er fra veldig ung til ganske opp i årene, og alle er velkommen.
Gravminnefotografering
Dersom virkelig sola titter frem, og du har et digitalkamara i lommen, kan gravminnefotografering kanskje være en aktivitet for den som trenger å komme seg ut av sofaen en stund. Husk da å kontakte det lokale lagets koordinator, for å høre om den kirkegården/gravlunden du har i nærheten er «ledig» for fotografering. Les mer her om prosjektet!
Mye man altså kan gjøre om været sier inneaktiviteter, og mye kan man gjøre om været sier ute… en slektsforsker kjeder seg aldri!
Ha en HERLIG slektsforskersommer – om du er til lands eller til vanns! Uansett hvor du drar, ha slektsdatabasen din med deg – på bærbar pc, på smarttelefon.. du vet aldri når du møter slekta!
Nasjonalbiblioteket i høstlig drakt Foto: Meg selv. |