Slektsnøtt 1 – Andrine Olsdatter og Ole Sørensen
Pigen Andrine og Ungkarl og Soldat Ole er ett av flere små slekts-mysterier. De giftet seg 10. mai 1815 i Garnisonsmenigheten, hans alder oppgitt til 23/25(?) år, hennes til 22. Dette gir et ca fødselsår på Ole på 1789-1792, og på Andrine på 1792-1793. I kirkeboken for Akershus Slottsmenighet/Garnisonsmenigheten/ er det ikke innført noe bosted eller fødselssted. De eneste ekstra opplysningene er forloverne, korporal Holm og Lars Gulbrandsen. De ble viet «i kirken» den 10. mai 1815.
Vielsen er også innført i kirkeboken for Aker. Her har de hoppet over den lille opplysningen om at Ole faktisk var soldat, det står tydelig at Ole er 25 år, Andrine er også her 22 år gammel. Jeg mener det står at de bodde i Fierdingen, og at forloverne var (?) Holm og Lars Eriksen: (innspill mottas med takk i kommentarfeltet). Så det er litt forskjell i denne innføringen og i den fra Garnisonsmenigheten.
Slik ser familien ut registrert pr 14.11.2018:
Andrine og Ole fikk minst 5 barn:
1. Anne Mathea Olsdatter, f. 27. oktober 1815 – foreldrene bosatt i Vaterland. Hun ble gift, og fikk minst 3 barn.
2. Anne Sophie Olsdatter, f. 25. oktober 1817 – foreldrene bosatt i Vaterland. Dette er min Tipp tipp oldemor, hun ble gift 2 ganger, fikk i alt minst 4 barn hvorav jeg kun har kontroll på datteren, som er min tippoldemor.
3. Sørine Olsdatter f. 27. oktober 1819 – foreldrene bosatt i Vaterland, henne vet vi foreløpig lite om
4. Olaus Olsen f 3. november 1822 – d. 19. april 1824 – foreldrene bosatt i Vaterland. Han døde som liten.
5. Henriette Olava f. 5. oktober 1827 – foreldrene bosatt i Vaterland. Flyttet til Kongsberg, ble gift der først med Christian Halvorsen Brua, og senere med hans bror Hans Halvorsen Brua. Hun har en stor etterslekt, både i Norge og i USA. Henriettes etterkommere har tatt DNA-test og vi har treff. Dette bekrefter at Ole og Andrine er våre felles aner.
Andrine døde altså i 1840, og ved innføringen av 19. mai (2 innføringer – se forrige blogginnlegg). står det at mannen Ole er i Mangelsgården. Det kan se ut som Ole og Andrine hadde et turbulent ekteskap. Ved barnebarnet Caroline Mathildes dåpsinnføring, er hun innført som fadder – «konen Andrine Olsdatter – afsked. Musketer Ole Sørensens fraskilte hustru i Waterland».
Kilde: Garnisonsmenigheten, Ministerialbok nr. 6 (1828-1841),
Fødte og døpte kvinner 1837, side 192 nr. 28.
At Ole var i Mangelsgården kunne bety flere ting. Arbeidet i anstalten besto av bla. steinhogging og veving, og næringslivet i byen kunne leie billig arbeidskraft herfra. Ole er ført som både soldat, arbeidsmand, afskediget musketer og kanthugger. Han kan ha vært der fordi han var fattig og arbeidsløs, og at han fikk jobb via Arbeidshuset, eller at han var syk, og var pasient ved «dollhuset» det som i 1829 ble etabler i nordfløyen av Mangelsgården. Dette er vanskelig å vite før vi får gått inn i arkivene og sett om han er nevnt der noe sted.
Vi har også funnet en Ole Sørensen som døde i Kristiania Tukthus i passende alder, og med fangenr. og fødested. Dette nr. hjelper oss inn i fangeprotokollene. Kanskje dette er «vår» mann, da vil det stå mer om ham i protokollene. Å ha slekt som har vært på kant med loven, gjør at man kan mye informasjon i arkivene.
Slektsnøtt 1 er altså – hvor kom disse to fra, og hvor døde Ole?