Skumle menn i arkivene!
En ivrig slektsforskerkollega som jeg stadig finner i forskjellige fora, er Tom. Han har tatt tak i de sorte får, og registrert følgende som han har lagt i sitt Pensjonatrom på Digitalarkivet
- Register: Domsakter for Akershus festnings slaveri og arbeidsanstalt 1768-1878
- Register fangealbum ved Botsfengslet 1885-1894
- Register til fangealbum ved Akershus Festning Arbeidsanstalt og Landsfengsel 1901-1910
Heldig er de som har slike spennende sorte får i familien! Det er utrolig mye å finne dersom man har en arrestant i slekta, som for eksempel et bilde! Eller nøyaktige beskrivelser av kjennetegn.
Selv har jeg foreløpig kun et par løsgjengere og fyllesvin, som jeg har funnet i «Mangelsgården» (Prindz Christian Augusts Minde). Jeg har ikke jobbet noe særlig med å finne ut hvorfor de var der, så her har jeg en jobb å gjøre.
Jeg har også funnet at en av mine svenske tippetipper ble «dømd for støld i Strømstad» i 1845. Det var godt å se når alt kom til alt at det var brød han hadde stjålet fra bonden, ikke gull!
Jeg må huske på å få ut av Tom hvor disse albumene er, og hvilken arkivreferanse de har!
(Kanskje en ide å få lagt i dokumentasjonen til avskriftene på Digitalarkivet, slik at man har en god kildehenvisning).
One thought on “Skumle menn i arkivene!”
Det var noen damer også da, ikke bare skumle menn med bilde 😉
Så en gang til Aftenposten at de som hadde sorte får i slekta var litt bedre stilt enn andre. Da kom det anonymt brev til DIS-Norge om at slikt kunne man ikke si.
Det jeg mente var jo nettopp det at da kunne man få vite litt mer om personen, kankje også finne et bilde. Det gir mer farge på slektsframstillingenj enn bare døpt, konfirmert, gift og begravet.