Registreringssentralen for Historiske data …og søk med fødestedskoder
(første gang publisert 1.12.2010) siste gang publisert i 2015. Etter mange spørsmål, blir den igjen trukket frem).
(vil bli oppdatert med nye skjermdumps om kort tid 9.9.2020)
Registreringssentralen for Historiske data er et flott tillegg til Digitalarkivet.no. Jeg liker å bruke den for landsdekkende søk i folketellingene, og for å finne personer født i andre land.
Ved å bruke den avanserte søkemotoren for folketellinger kan vi benytte oss av fødestedskoder, noe som gjør denne siden helt unik når det gjelder søking.
Folketellingene 1801, 1865 og 1900 og 1910 er fullregistrert (har noen mangler, men dette er i originalene) og ligger ute både hos www.digitalarkivet.no og hos www.rhd.uit.no . Den siste, Registreringssentralen for historiske data (RHD), har en godt gjemt hemmelighet, nemlig søking på fødestedskoder. RHD sitt hovedformål med dataregistrering av folketellingene har vært forskning, Derfor kodet de en del opplysninger, slik at de går an å finne selv om skrivemåter er kildetro fra originalmaterialet.
Velg Avansert søk i folketellingene, for så å klikke på ”Oversikt fødestedskoder»
Fylkesvis, samt utlandet har fått egne fødestedskoder..
Ullensaker har fødestedskode 0235
I stedet for å legge inn Ullensaker som fødested, velger jeg fødestedskoden 0235
Søkeresultatet gir andre resultater enn forventet, nemlig en mengde mennesker som faktisk ikke er registrert med ”Ullensaker” som fødested, men gårdsnavn eller annexet Hovin! Eller skrivemåter man ikke kunne ha tenkt seg, for eksempel Uhlsager. Ikke rart jeg ikke fant personen jeg lette etter, han var flytta til Fet, og sto som født i Haavi Annex.
Jeg velger ”Fødested” fra nedtrekksmenyen, og legger inn 0235
Søkeresultatet blir overraskende, og jeg forstår hvorfor jeg ikke finner alle mine slektninger ved å søke på ”Sørum”, ”Ullensaker”, Kristiania” osv…
Ved søk på fødested Ullensaker på den vanlige måten, fikk jeg 4.674 treff, med fødestedskode fikk jeg 7.458 treff! Dette er altså en utrolig ressurs for å finne de personene vi tror er ”borte”. Jeg ville aldri ha funnet Johan Svensen ved å søke på ham som født i Ullensaker, han står som født i ”Haavi” (Hovin) Prgj, heller ikke Christian Andersen ved søk på Ullensaker, han er oppført med fødested Frogstad i tellingen.
Et interessant søk var også å velge Fylke: Oslo, alle andre felter blanke unntatt Fødested:
Fødestedskode 0301- (altså – for å trekke ut de som bor i Oslo (Kristiania)) som er født andre steder Her kom det opp over 130.000 i 1900 som IKKE var født i Oslo!
Samme søk, velg fylke Oslo, la alle andre felter untatt ett være blanke:
Fødestedskode 0301 (altså uten – , for å trekke ut de i Oslo som er født i Oslo
Det var faktisk bare drøyt 100.000 i 1900!
Sjekk skrivemåtene så skjønner man at det ikke er lett å finne dem
Dette forteller at ved landsdekkende søk i den mest vanlige søkemotoren, altså på Digitalarkivet, hvor man kanskje skriver inn fødested Kristiania, ja så vil man ikke få opp brøkdelen av de som var født i Kristiania (som var skrivemåten på Oslo i 1900-tellingen.
Dersom du søker i 1910-tellingen hos RHD – http://www.rhd.uit.no – MÅ du bruke fødestedskode om du ønsker å søke med fødested, da tellingen her er «hardkodet» med «t» for fødested, men kodet med fødestedskode.
Husk at 1801-tellingen ikke har med fødested i det hele tatt, så her kan ikke søk med fødestedskode benyttes.
Jeg har skrevet et par artikler om denne metoden å søke på, den ene finnes i Slekt og Data nr. 2/2008 (for den som er medlem i vår eminente forening). Jeg har også fortalt om denne metoden på flere nybegynnerkurs og i andre foredragssammenhenger, og jeg har skrevet om den i messeavisa til Slektsforskerdagen 2010.
Repostet – første gang publisert her på bloggen i desember 2010 (lagt til nye skjermbilder etter at RHD har fornyet utseendet på sitt nettsted, funksjonaliteten er omtrent den samme)
3 thoughts on “Registreringssentralen for Historiske data …og søk med fødestedskoder”
Fint at du skriver om dette Laila, for det er jo simpelthen genialt. Har hatt masse bruk for den muligheten sjøl så jeg veit.
Ikke sant Greta! Den er helt unik, og jeg ble SÅ glad når jeg fikk svar «ja» på mitt spørsmål om dette, og at RHD la den ut i det hele tatt!
Hei igjen.
Hadde ikke vært inne på tellinga ennå, men prøvde nå og du gjetter det aldri; fant ikke bestemor på Digitalarkivet, men selvfølgelig på RHD. 1-0 til dem.