Folketellingen for Kristiania (og Aker) 1923
Jeg hadde et lite jubel-utbrudd i september 2023, da registrering og korrekturlesing av det store prosjektet KRAft1923 (Kristiania og Aker folketelling 1923) sto på det nærmeste ferdig. Det gjenstår fremdeles å få dataene lagt ut på Digitalarkivet. Men – det er fremgang. Nå ligger nemlig skjemaene skannet på Digitalarkivet, (skannet mikrofilm) – og disse kan finnes her:
Kommunal folketelling for Aker og Kristiania 1. desember 1923 – og komplett søkbar database finnes på Slekt og Data sine nettsider, lenke: https://kraft1923.slektogdata.no/ (velger å legge lenken i klartekst).
Først søkeskjemaet: https://kraft1923.slektogdata.no/
Det søkbare materialet ble lagt ut på nettsidene til DIS-Norge – senere Slekt og Data sine nettsider, da Digitalarkivet ikke ønsket å «fylle på» etter hvert som det ble fremgang i ferdig registrert materiale, de ville vente til registrering og korrekturlesing var komplett. Det ble derfor altså laget en midlertidig løsning, som nå har vært midlertidig i nesten akkurat 10 år (første utlegg av data var oktober 2014. Den siste oppdateringen var 11. september 2023, og databasen inneholder 327.797 personer, hvorav 65.860 er i Aker. Fantastisk innsats!
Søkeskjemaet er ikke så veldig avansert. Men, noen fine muligheter er det.
Under søkeskjemaet er link til en rask bruksanvisning.
Om du legger inn kun en bokstav i navnefelt, får du alle som har denne bokstaven i søket. Et ganske lite matnyttig søk.
Om du legger inn 2 bokstaver, for eksempel ax får du alle som har kombinasjonen ax i søket – Max, Axel, Axeline, Maximillian… men ikke «Aksel»
Om du legger inn f.eks Bjørn i navnefelt, får du alle med «bjørn» i navnet – både Torbjørn, Bjørnar, Asbjørn etc. (siden jeg har brukt min oldefar Torbjørn her)
Det var få som bodde alene. Når du har funnet den personen du leter etter, tøm søkeskjemaet, men først kopierer du gatenavnet med nummer (eksakt skrivemåte som den du fant først) og så leilighetsnummer, lim dette inn i feltet for «bosted» og «leilighet nr» i blankt skjema. Da får du opp alle som bodde i samme leilighet/bolig.
Min oldefar Thorbjørn (Torbjørn) Normann bodde i Aker i 1923. Første søk på «bjørn» og «normann» gir kun ham:
så, ved å kopiere bostedadressen og leilighetsnr. vil jeg få opp resten av familien:
Så må vi finne originalen:
Da det ikke er kobling mellom det søkbare materialet og de skannede bildene, må man foreløpig bla i det skannede materialet for å finne skjemaet. Men – selvom det kan være tidkrevende, er det gjennomførbart. Jeg fant original-skjemaet på Digitalarkivet ved å gå til «Finn Kilde», og kriteriene jeg har merket nedenfor.
Husk at dersom du vil se originalene for Aker, må du hente Aker frem under Akershus. Aker er litt komplisert, men husk å ta med deg menigheten fra det du har søkt frem, og gårdsnr/bruksnr. Jeg fant Høybråtenveien, og bladde meg frem derfra.
Skjermdump fra Digitalarkivet
Mitt valg kom da frem som vist nedenfor, og ved å klikke på «bla i skannet utgave» vil du få liste over veier og gater. Prøv deg frem, og bli kjent med materialet.
Skjermdump fra Digitalarkivet
NB! Den søkbare versjonen på Digitalarkivet er langt fra komplett, den siste oppdateringen her var i 2013.
Originalen
Her er familien Normann på Brottheim i Høybråtenveien i 1923: (husk å bla deg både fremover og bakover for å se alle sidene i folketellingskjemaet familien skulle fylle ut.
En viktig detalj som ikke er med i visning av det søkbare materialet, er hvor familie/personer bodde
1. desember året før, og når de flyttet til sin nåværende bolig. Dette er viktig informasjon for å finne familien i den forrige tellingen (det var ikke noen telling for Aker for 1922, men det var det for Kristiania). Vi ser i tellingen til min oldefars familie at hushjelpen Eugeni Laurentze Andresen flyttet fra Fjellstrand på Nesodden inn til Brottheim 6. februar 1922.
Akershus fylke, Aker, Kommunal folketelling nr. – (1923-1923), Dokumentside, Side 27366
Brukslenke for sidevisning: https://www.digitalarkivet.no/ef60194458005318
Hjelp og informasjon:
Forkortelser i folketellingene
Når på året ble tellingene tatt opp
Kilder: Egen kunnskap, Oslo Byarkiv, Digitalarkivet