«Enda nyere» Digitalarkivet – til glede og besvær? Del 1
Det aller nyeste Digitalarkivet.no ble lansert i sommer. Og det må sies, det er ikke få som har revet seg i håret, bannet, grått, nesten gitt opp hele slektsforskningen på grunn av de store endringene. Jeg har vært aktiv sammen med Slekt og Data Oslo/Akershus på både Slektskafeer og søkehjelp på Riksarkivet/Oslo byarkiv de siste månedene, og har fått mange spørsmål om funksjoner, «hvor finner jeg…», og «hvorfor finner jeg ikke….»
Den nye forsiden på Digitalarkivet.no ble et «sjokk» da den ble lansert. Selv om vi vel har vennet oss til disse forsidene med store bilder som gjør at vi må «scrolle» oss ned på sidene for å finne den informasjonen vi trenger. Men det skal sies, siden det er dette som er «i tiden», synes jeg Digitalarkivet.no har gjort det beste ut av det. Ved å legge de tre inngangene til «Mer informasjon om eiendom og tinglysning», «Mer om historiske bilder fra arkivene» og «Utforsk digitalisert arkivmateriale» greit oppe i dagen slik at vi slipper å «scrolle» så mye, har de gjort dette ganske brukervennlig. Husk at når du er inne på disse «nye» nettsidene er det ofte informasjon også nedenfor hoved-bildet på forsiden!
Tips 1) Tabellvisning/Listevisning av dataregistrert materiale
En av de store endringene, som de aller fleste reagerte voldsomt på, var visningen av dataregistrert materiale. Jeg fikk høre fra Digitalarkivet.no at dette ville bli fikset, men at det tok tid. Heldigvis kom dette på plass etter hvert. Nå kan vi igjen se personen vi fokuserer på i tabellform med familien/husholdningen listet opp rett under hverandre, noe som gjør livet lettere for en stakkar. Jeg har merket at mange ikke har fått med seg denne muligheten, og viser den derfor her:
Her har jeg søkt etter min 7. tippoldefar, og får ham opp i en lang lang liste hvor han er nr. 13 av 39 personer som bodde på Sundvolden.
Ved å klikke på «vis tabell» oppe til høyre (se figur 1.) vil visningen bli helt annerledes og mye lettere å lese:
Liste/tabellvisning gjelder for alt dataregistrert materiale. Prøv deg frem for å se hvilken visning du liker. Det er også forskjell på om du jobber på nettbrett/iPad/smarttelefon eller vanlig dataskjerm.
Noen liker å bruke Excel til å analysere slekt, eller lage tabeller for annen type visning, og da kan tabellen enkelt kopieres over. Til og med linken under personnavnet blir med i kopieringen.