DIS-Norges gravminner – eller: for en service!
www.disnorge.no/gravminner |
DIS-Norges database «Gravminner i Norge» øker stadig i omfang. Nesten hver dag blir databasen oppdatert med bilder, korrigeringer, eller hele nye registreringer fra kirkegårder og gravplasser. Den frivillige innsatsen er enorm!
I skrivende stund var statistikken på den offesielle forsiden
2.339.085 gravminner registrert
1.201.779 gravminner med bilde
(til sammenligning, jeg skrev om Gravminner 4.12.2008 da så statistikken slik ut:
1794401 gravminner registrert.
658443 gravminner med bilde.
(Kilde: disnorge.no/gravminner)
Gravminnebasen er en fantastisk kilde til å finne slekt som flyttet på seg, eller kvinner som byttet navn ved ekteskap. (Jeg skrev om folk på flyttefot i et tidligere innlegg her) hvor jeg også skriver om akkurat det med å finne de som endret navn. (Bare husk at søkemotoren for tiden ikke håndterer søk hvor man bruker «inneholder» – du må bruke = eller «begynner med»)
En annen viktig måte å bruke informasjonen fra Gravminnebasen på, er å kontakte gravferdskontor/kirkekontor for å få navn på fester av graven. Disse er jo som regel nære slektninger, eller gode venner som kan fortelle om slekt.
Det er forskjellige regler for dette hos de forskjellige kommuner og kontorer, noen forteller deg hvem som fester graven, noen har ikke lov til dette. Men noen hjelper til på sin måte om de kan.
Så grunnen til at jeg skriver dette innlegget:
Astrid – med bloggen «Of Trolls and Lemons» har mange norske slektninger («Troll-linja»), og søkte på Gravminner etter noen av dem. Her fant hun familien sin, men kirkegården de er begravet på, er ikke fotografert. Så Astrid spurte meg om hjelp.
Først ringte jeg kirkekontoret, for å ikke kjøre bomtur. Gravene vi snakket om var nemlig veldig gamle (1915 og 1922). Den utrolige hyggelige sekretæren på kirkekontoret, søkte og søkte, og fant ut at det var mange flere navn enn bare de Astrid lurte på i de gravene det var snakk om. Sekretæren kunne ikke fortelle meg navnet på festerne (hun hadde ikke lov) – men hun hadde lov til å ringe dem. Og det gjorde hun, men de var dessverre bortreist. Sekretæren skulle i et møte dagen etter i kirken, så da skulle hun stikke bort og sjekke gravstenene, for å se hva som sto på dem.
I dag ringte telefonen, og en morgenfrisk dame fortalte at det var nok som vi fryktet, gravene til Astrids slektninger var slettet, og gravene brukt til andre. Ingen av Astrids slektninger sto på steinen. Så da var dette til hjelp, både for Astrid og kirkekontorets dårlige database, de skulle følge opp saken med de eksisterende festerne, og få bekreftet om det var en slettet grav som var blitt brukt om igjen, eller om det var familie. Det er nemlig ikke merket «slettet» på noen av de gamle registreringene i basen til denne kirken.
Men – takk for hjelpen! Det er utrolig hyggelig å ringe når man opplever en slik service!
Obs! Søker du etter graver i Oslo, kan gravferdsetatens egen base også benyttes, da den er oppdatert til dato (men den inneholder ingen bilder). Denne basen inneholder kun eksisterende graver.
Begravede I Oslo finner du her
One thought on “DIS-Norges gravminner – eller: for en service!”
Gravminner flesberg kommune