Det høstes i Slektsforskerens hule!
(eller…. å være med ved å være der …. )
(eller: å være med, både ved å være der eller ikke….)
For mange slektsforskere er nok høsten og vinteren den mest aktive tiden å drive sin hobby. Selvom vi nå har de aller vanligste kildene til våre slektninger bare noen tastetrykk og museklikk unna, og kildene dermed er mer tilgjengelig, er det noe med inneaktiviteter som man gjør hjemme i egen stue. De har en tendens til å bli gjemt ned i skrivebordsskuffen når våren titter frem, og frister med hagearbeid, jogging, og andre helt unyttige aktiviteter. Camping er jo ikke lenger noen unnskyldning for å ikke drive slektsforskning…..
For noen av oss slektsgale er derimot hele året slektsforskningstid. For meg er det litt anderledes enn den glade hobby-slektsforsker (ikke noe negativt om dem altså!), da jeg jo driver med dette også i arbeidstiden. Men jeg kjenner andre også som er glade helårs-hobby-slektsforskere, som ikke bryr seg så mye om jogging eller hagearbeid. (ikke noe negativt om joggere og hage-eiere altså) – og noen greier jo faktisk å kombinere flere type hobbier og aktiviteter!
En ting jeg merker når høsten kommer, er antall e-poster fra forskjellige organisasjoner hjemme og borte, med invitasjon til møter, kurs og webinarer. Konferanser, både digitale og «in-person» blir arrangert over alt, noen gratis og noen som koster både litt og mye. Mange foreninger og organisasjoner inviterer også ikke-medlemmer gratis til å være med. Webinarer har jo blitt det nye kurs-konseptet. På godt og vondt. Selvom jeg ikke lenger er så aktiv utenfor huset, så tror jeg mange med meg synes at det å møte folk «face-to-face» er både viktig, nyttig og gøy. Men, Det å lære det – uten å være der – det skrev jeg om for noen dager siden.
Svenske slektsforskerdager
ble i år arrangert i Østersund sent i august. Dette er et av høstens mange vakre eventyr. Jeg har vært med på flere, og stort sett alltid er det en god norsk gruppe som reiser.
Vi var en god gjeng norrbaggar som tok turen, vi talte 16+2 nordmenn til felles hyggelig middag fredag kveld. «Folkets hus» i Østersund lå litt i overkant langt fra byen, men med gode venner med rød bil, gikk det greit. Det kan sies mer om lokalene og selve arrangementet, men det sosiale, det å møte andre slektsgale, fra både Norge og Sverige, det var i hvertfall nesten det viktigste.
Foreninger, organisasjoner museer og arkiv med møter og samlinger
I Norge har vi mange slekts- og historielag, til og med arkiver, som holder seminarer, møter og kurs med veldig relevant innhold for oss slektsforskere. Det være seg temaer om lokalhistorie, slektsforskning, kilder og metodikk, brukergrupper for de forskjellige dataprogrammer, foredrag om en slektsbok eller en bygdebok som har kommet ut. Disse møtene er ofte åpne for ikke-medlemmer. Dersom man flytter til et nytt sted, kan det å melde seg inn i et historielag, eller sjekke ut om det finnes et lokalt Slekt og Data-lag i området, være måten å få nye venner og bekjente på! Å møte andre med samme interesse er gull. Her finner du en oversikt over historielag i Norge (jeg har ikke sjekket om lenker virker)
Å være medlem i Slekt og Data – hvor man kan knytte seg til flere lokale fylkes- og distriktslag for å få informasjon om møter og annet, kan være vel anvendte penger. Man kan være tilknyttet som medlem der man bor, der man har slekt, eller bare har en glødende interesse. Viktig å være knyttet til et lag der man bor, slik at man får informasjon om møter og arrangementer lokalt. Dette selvom man kanskje ikke har slekt fra området. Mange temaer er generelle, og ikke minst, man får kontakt med andre med samme interesse! Flere av lagene har også møteplasser hvor det er litt mindre formelt, med høy vaffelfaktor, nemlig Slektskafe. Sjekk lagenes nettsider for detaljer. Dette er en hyggelig og matnyttig aktivitet! Vi blir jo litt stuegriser der vi sitter foran skjermene våre!
Slektsforskerdagen i Norge
Siden 1999 har Slekt og Data Oslo/Akershus arrangert Slektsforskerdagen – et åpent arrangement for alle. Alltid siste lørdag i oktober. Denne «dagen» blir arrangert over hele landet, og så vidt meg bekjent, er alle arrangementer gratis for alle. En fantastisk anledning til å bli kjent med historielag og foreninger, høre foredrag, møte program-leverandører, men aller viktigst, å møte andre slektsforskere. Den kaffekoppen med en man kun har møtt på nett, den kaffekoppen med en nyfunnet slektning man bare har vekslet e-poster med, den kaffekoppen med lederen i ditt lokale lag! Ubetalelig!
Hva jeg vil frem til? Høsten er tid for slektsforskning i heimen, men enda viktigere – kom deg ut og møt andre slektsforskere i et miljø der det er helt greit å prate slektsforskning… ikke alle er velsignet med en ektefelle som forstår en…..