Bygdebøker i hulen min
Sørum Bygdebok bind 3
Jeg har ei bokhylle i hulen min – det vil si jeg har 2 bbb-reoler bak meg. De er nå fulle. Det holdt hardt da jeg i dag var og hentet bind 3 i Sørum Bygdebok – bosettings- og næringshistorie. Dette bindet omhandler Sørumsand på øst og vestsida av Glomma. Forfatter J.E. Horgen og hans medhjelpere gjør en enorm jobb med disse bøkene. Jeg gleder meg som en unge til bind 5, som skal omhandle Frogner. Da kommer vi liksom til «min» gård, nemlig der min kjære bestfar ble født, Myhrer i Frogner.
Det er faktisk laget noen hefter har jeg hørt, om en del garder i Sørum. Disse skal visstnok ligge på biblioteket i Sørumsand. Jeg bør vel ta meg en tur dit en dag. De har startet en slektshistoriegruppe der i tilknytning til Sørum Historielag.
Bokhylla mi…
Bokhylla mi ja… jeg må nok snart gjøre noe drastisk, for ingen bøker kan liksom ligge et annet sted. Jeg har gitt bort/solgt 3-4 bøker jeg ikke fant noe behov for, men resten… nei de må være her.
Hylla er bra oppdatert på bygdebøkene for de Romeriksbygdene jeg foreløpig har funnet slekt. Eidsvoll, Gjerdrum, Nannestad/Holter, Nittedal/Hakadal, Skedsmo, Lørenskog, Nes, Sørum og Ullensaker. Noen bøker er selvsagt bedre enn andre. Andre bygder som er representert er Kråkstad (Ski), Asker, Bærum. Jeg har selvsagt boka fra Hvaler som omhandler øya der mormor er fra, og Holebøkene, hvor farfars oldefar kommer fra. Ringerikske slekter står også her, men jeg mangler dessverre det utsolgte bind nr. 1. Til og med noen bygdebøker fra Nordland har jeg i samlingen, dette på grunn av Per sin mormor som kommer fra Lofoten.
Mye Oslo-bøker er samlet ser jeg – når jeg myser over, og jeg har også en god del emigrantlitteratur. Kanskje jeg bør få oppdatert lista over alle bøkene, det er lett å miste oversikten….
Kjøpe bygdebøker..
Jeg advarer stadig folk om bygdebøker og antikvariater. Mange kommuner har fremdeles bygdebøkene for salg nye i lokale bokhandlere (f.eks Nes bøkene – Ullensaker – bare for å ha nevnt to) Ofte ser jeg at begge disse ligger på antikvariatene til tusenvis av norske penger, noe som er uhørt, og derfor sier jeg alltid: Sjekk med kulturkontoret i den bygda du trenger bøker fra!
Bygdebøker på nett
Men – selvsagt – noen bøker er og blir utsolgt. Som for eksempel Nittedal/Hakadal-bøkene.
Her har vi da fått nettutgaven, så vi er allikevel rimelig lykkelige (jeg har riktignok denne i bokhylla selvsagt, men det er fint å kunne søke og, skulle bare ønske den var søkbar hele boka igjennom, ikke bare hver gård for seg). Kanskje dette kunne være noe for Nannestad kommune også? Og andre kommuner som ikke har planer om nytrykk av sine bøker?
En annen kommune som ser at det går an å kombinere nye bøker i papirutgave og samtidig på nett, er Hole kommune. De legger sine nye bøker ut på nett i pdf-format samtidig med at de kommer i salg. Du finner dem her.
Om det ikke er så mange, men det finnes faktisk flere bøker på nett. Oversikten finner du hos Lokalhistorisk Institutt – http://www.lokalhistorie.no
5 thoughts on “Bygdebøker i hulen min”
Ja du begynner å få litt av en samling, vet jo hvor jeg kan henvende meg hvis biblioteket ikke har («,) men jeg savner et par kategorier- sier ikke mer… («,)
men de kommer vell etter vært…
Kategorier.. må være bunadsøm og gardinoppheng for nybegynnere det da 😉
Bygdebøker er fint suplement. Så ikke Meråkerbøkene på bildet, men håper de har en forsvarlig midlertidig plassering 😉
Veldig bra at du er velutstyrt med bygdebøker Laila! Særlig for meg…hehe.
Og jeg vet jo hva du har 😉
hmmm burde kanskje ha oppdatert sources.xls…