Bruk Gravminner til å finne kvinnene!
Siden jeg skrev dette om Gjertine i 2010 og med gjentakelse og fornyelse av innlegget i 2015, , har det kommet til enda flere nye lesere, og mange er nybegynnere. I tillegg har jeg fått mange spørsmål om hvordan finne folk som flytter eller bytter navn, slik at jeg velger å igjen dra frem innlegget.
En dame jeg har i databasen min, Gjertine, var ukjent for familien. Familien kjente til at hun hadde eksistert, men ikke hva som hadde skjedd med henne, om hun ble gift, eller hvor hun levde sitt liv.
Det var ingen av de nålevende i familen som jeg snakket med, som hadde hørt om damen, og jeg visste bare at hun var født og levde i 1900.
Gjertine finnes i kirkeboken som nr. 5:
Vi begynner med begynnelsen. Gjertine ble altså født på Ure i Hol 2. november 1892 av foreldrene Johan Greger Johansen og Gjertine Pauline Torgersdatter. Folketellinga for 1900 forteller at familien da fremdeles bodde på Ure, og de hadde fått en datter til, nemlig Sigrid Gurine Olette Johansen (tok senere etternavnet Greger) Sigrid kjenner vi historien til, hun har flyttet til Østlandet og har mange etterkommere..
I 1910 bodde enke Gjertine Græger og yngste datteren Sigrid sammen i Ure, mens den eldste datter Gjertine (Johansen) er notert i samme tellingslisten, men i den andre husholdningen, som tjenestejente hos Handelsmannen Jentoft Nielsen fra Gildeskål.
Gjertine har altså vært et mysterium. De eldste i familien har knapt hørt om henne, og langt mindre visst noe om henne! Rykter om Kina, misjonærer og en bok. Ingenting av dette lot seg finne. Så da ble detektiv-gnisten tent i meg, og jeg startet jakten. Men de første årene var den resultatløs. Jeg hadde jo ingen anelse om hun ble gift, om hun flyttet på seg eller om hun døde ung. Jeg lette og lette. Helt til Gravminner kom på nett!
Dette er nemlig en utmerket måte å finne kvinner på, som gjerne byttet navn når de inngikk ekteskap. I hvert fall om de har et navn det er mulig å gjenkjenne. En dag jeg satt og lette litt tilfeldig fant jeg dette:
Født år = 1892
Født dato = 0211
Fornavn begynner med: Gjert (de bokstavene var jeg rimelig sikker på)
Da jeg gjorde dette søket i 2010 var det mulig å søke på «inneholder» i databasen, jeg søkte da på fornavn inneholder: «erti» , og fikk opp Gjertine) – jeg visste derfor at hun var skrevet med «Gjert…».
Man skal, som jeg skrev i forrige blogg-innlegg, huske på at det kan være skrivefeil, andre skrivemåter og mangler i materialet. Dersom jeg ikke hadde fått opp Gjertine ved mitt søk nedenfor, ville jeg ha prøvd «begynner med» – gert, jert, giert..
Så fikk jeg altså opp to – Gjertine Klaussen og Gjertina Klausen, som var begravet i «Stamnes, Vaksdal». (dette er helt klart samme person, men hvorfor det er to registreringer får jeg finne ut av senere)
Uten at dette egentlig sa meg stort geografisk, hvor i all verden er dette?. Ved å klikke meg inn på lenken med gravminnet, (B) fikk jeg opp litt mer informasjon, at dette var i Hordaland.
Det ligger bilde av gravstenen der, jeg lenker den kun inn, da jeg ikke har spurt om å få bruke dette bildet. (Foto Jarle Hannisdal/Renathe-Johanne Wågenes.
Jeg kikket videre på Slekt og Datas eminente lenkesamling – der kan man søke etter ressurser pr. kommuner. Jeg søkte opp «Vaksdal» og fant under Gravsteder:
Jeg åpnet denne databasen, søkte kjapt på «fornavn inneheld» ertine – og se hva jeg fant! Dette var mer enn jeg håpet på – etter år med leting. Her fant jeg nemlig også Gjertines mor, som jeg heller ikke hadde funnet ut hvor havnet, men en del av kirkebøkene for Buksnes er tapt pga brann, så jeg tenkte ikke videre over det. Men, hun flyttet altså til datter og svigersønn.
Så – Gjertine giftet seg altså med en Konrad Klausen, flyttet til Stamnes i Hordaland.. Jeg sjekket videre i Slekt og Datas lenkesamling, og fant at det var gitt ut en bygdebok for området. og hva skuet mitt nærsynte øye, jo at det finnes digitaliserte utgaver av Vaksdal bygdebok!! I denne digitaliserte bygdeboken fant jeg familien, med barn og bosteder og alt jeg trengte av informasjon. Konrad Klausen var også nordfra, han var fra Borge, og jeg har selvsagt kartlagt han også.
Dette viser altså at Gravminner kan brukes – sammen med andre kilder – til å finne kvinner som gifter seg og skifter navn, og i tillegg flyttet!
3 thoughts on “Bruk Gravminner til å finne kvinnene!”
Imponerende gjort, Laila. Takk for din edukative forklaring. Likevel, jeg har min erfaring med Gravminner. Jeg forsket denne våren (på oppfordring fra en slektning i Stockholm) på dødsfallet til piken Gudrun Langaard. Hun døde i 1908, og ble ifølge Aftenposten gravlagt i familiens gravsted på Vår Frelsers Gravlund. Gravstedet finnes fortsatt, og navnet hennes står «hugget i stein», godt synlig. Men i Gravminner er ikke familiens gravsted nevnt, og heller ikke hennes navn. At jeg fant stedet var ren flaks (man skal ikke gi opp). Konklusjon er at Gravminner langt fra er komplett. For meg var det tilfredstillende å ha funnet stedet, takket være Aftenposten’s arkiv. Og dessuten at jeg hadde en hyggelig vår tur som ble avsluttet med en øl på Schrøder.
Nei… «gravminner» er nok langt fra komplett! Vi kan jo ikke akkurat klandre noen for ikke å ha gjort ferdig dette store frivillig arbeidet med å registrere/dokumentere alle Norges gravminner… Men all den info’en man kan finne, er jo fantastisk! Takk til alle som bidrar!!
Hei Jan, takk for kommentar. Selvsagt er ikke Gravminner komplett. Men, jeg sjekket på http://www.begravdeioslo.no – Gravferdsetatens base som inneholder det meste og de fleste på Oslos gravluner. Gudrun Langaard er heller ikke i databasen er. så da ble graven hennes enten slettet (selvom hun er «hugget i stein») før de begynte med data-registrering, eller noe annet har skjedd.