Rootstech2015 – rapport nr.3
Det er alltid spennende å høre første dagens «Keynote» – da kommer Familysearch høyeste sjef, Dennis Brimhall og forteller om nylanseringer, mål som er nådd og fremtidige prosjekter. Nylanseringen i år er Familysearch Discovery Center. Dette er en helt ny og interaktiv måte å se på slekten på. Mer kan leses her foreløpig, jeg håper jeg får vært med på en omvisning her i løpet av uken https://familysearch.org/discoverycenter. I tillegg fortalte han at daglig indekserer 319.000 frivillige over 1.3 millioner navn! Enorme tall! Framtidige prosjekter er mange, men han dro igjen fram «obituary»-prosjektet, som ble startet opp i fjor, der de har samarbeide med Genealogybank.com
Det var også moro å se presentasjonen av et annet enormt prosjekt som er på gang. Nemlig digitalisering av 1812-krigspensjons-dokumenter. Disse inneholder ikke bare selve søknader om pensjon fra etterlatte etter soldatene. Til og med utrevne sider fra familiebibler, fødsels-attester, vielsespapirer og annet ligger ved som dokumentasjon på familieforhold. Det er et stort arbeide. Det finnes ingen kopier av dokumentene, og de er ikke mikrofilmet. Men det koster mye å digitalisere, så de jobber sterkt med å få inn midler. Hver dollar som blir donert av en privatperson, blir «matchet» av bla. Ancestry.com – les mer om prosjektet her http://www.preservethepensions.org/
Det var stor stemning i salen da trioen fra det populære TV-showet Genealogy Roadshow, D. Joshua Taylor, Kenyatta Berry og Mary Tedesco kom på scenen og presenterte prosjektet, og ba om donasjoner. For hver 45 USD som blir donert, vil 200 sider kunne bli skannet! Og det finnes vel ikke noen som er bedre til å donere penger til prosjekter enn amerikanerne! Det viktige her er at dette materialet skal ligge ute fritt for alle å bruke, ikke bak abonnements-murer.
Til slutt fikk vi høre historien til Tan Le, som kom som båtflyktning til Australia som liten. Historien hennes, om hennes tidlige barndom i Vietam, flukten sammen med lillesøsteren, moren og bestemoren til Australia, og senere flytting til USA var utrolig gripende. Tårer både på scenen og hos det store flertall blant publikum! Familiehistorie trenger ikke være fra forrige århundre for å fenge!
Rootstech blir organisert av Familysearch.org men i samarbeid med en rekke store aktører. I år er hver dag sponset av en av de store og tunge firmaene i vår bransje. Torsdagen sponses av MyHeritage, fredagen sponses av Findmypast og lørdagen av Ancestry. Selvom de tre «store» sponsorene selvsagt synes veldig godt i terrenget i Expo-hallen, synes jeg ikke de er overveldende. De har flotte stands, påkostet og profesjonelle, med møbler og utrolig mye og bra teknisk utstyr for å kunne prøve og se på produktene. Sammen med de over 240 andre utstillerne, utgjør de en enorm bredde innen vår sfære.
Familysearch og de tre sponsorene har store samarbeidsprosjekter når det gjelder indeksering og tilgjengeliggjøring av materiale. Aberet med dette er at man må abonnere på alle tre…… Brimhall listet blant annet disse – men han sa det var langt flere: