Slekt i Oslo, enklere enn mange andre steder!
tidligere innlegg først postet i 2007, oppdatert 19.10.2020, oppdatert 12.9.2023.
Mange kvier seg for å lete etter slekt i Oslo/Kristiania. Egentlig er det enklere enn man tror, dersom det var normale omstendigheter, og man kjenner noen detaljer om den man leter etter, er det faktisk enklere å finne familien igjen i Oslo enn på landet. Her er noen tips til kilder, det finnes et hav mer:Kirkebøkene for Oslo/Aker/Kristiania.
Kirkebøkene
For det første, så er det ikke mange kirkesokn i Kristiania før midt på 1860-tall. Aker ble ikke delt før tidlig 1860:
Aker – start 1656
Garnisonsmenigheten – start 1734
Oslo Domkirke – start 1648
Oslo Hospital/Gamlebyen – start 1734
Rikshospitalet kvinneklinikken/Fødselsstiftelsen – start 1818
Kristiania Tukthus
Akershus festnings slaveri
Senere, når byen vokste, og det ble flere mennesker, ble det flere kirkesokn, og kanskje litt mer uoversiktlig. Men langt fra umulig. For å finne hvilke kirkesokn en gate tilhørte, kan man bruke kart, – noe kartmateriale kan man finne her hos Byarkivet, der finner vi også en enorm kunnskap om byen, og «Samlagsafstemningen» som jeg knottet inn, Kredsinndelingen med Alfabetisk gateregister for noen år siden, den er ideell akkurat rundt 1899-1900. Den bør brukes i sammenheng med Soknehistorikken fra Riksarkivet.
Fødselsmeldinger
En «ukjent» kilde for mange er fødselsmeldingene til Helserådet. Disse befinner seg på Oslo Byarkiv. Dette er en helt unik kilde som gir informasjon man ikke enkelt finner andre steder. Om man ikke vet hvor et barn ble født og døpt, kan denne kilden være veldig nyttig. Litt info om kilden:
◦ På papir, sortert på fødselsdato: 1898-1988
◦ 1939 og fremover skannet, kun tilgjengelig på lesesalen hos Oslo Byarkiv. Man må kontakte lesesalsvakten for tilgang.
◦ Lakune 31. desember 1902 – 1 januar 1907
◦60 års klausul
Disse fødselsmeldingene inneholder foreldrenes (evt. morens adresse), om barnet er f. i ekteskap og noe medisinsk informasjon. Og – hvor mange barn moren har født før! Ofte har jordmoren også skrevet på kirkesoknet de tilhørte. (det var ikke påbudt å oppgi fars navn). Og det artige: guttene er ført på rosa–aktig papir, jentene på blått! (bildet nedenfor er litt feil i fargen)
Folketellingene og adressebøkene
Det er nå 2 steder man kan finne Adressebøkene for Oslo og Kristiania. (Og andre deler av landet). Jeg har skrevet mer om disse i dette blogginnlegget Her finner du de som er skannet og «bla-bare» hos Digitalarkivet, og her inngang til alle som er OCR-skannet (altså søkbare) hos Nasjonalarkivet. som er en god inngang til både kirkebøker i litt nyere tid og til de kommunale folketellingene. Jeg har i et annet innlegg skrevet litt mer om disse. Husk at adressebøkene tegnet situasjonen senhøsten året før de ble trykket. Jeg laget en gang en dette hvor du kan se når på året de forskjellige tellingene ble tatt opp (de kommunale tellingene litt nede på siden). Dette har betydning for når du kanskje finner de du leter etter. Den kommunale tellingen for Kristiania 1923 finner du på nett søkbar her hos Slekt og Data. Dette er en «midlertidig» løsning, som nok kommer til å være slik til dataregistreringen av 1923-tellingen for Aker også er klar.
1923-tellingen er også delvis tilgjengelig på Digitalarkivet. Datoen for siste oppdatering på Digitalarkivet er i 2013, mens på siden hos Slekt og Data ble den siste oppdateringen lagt ut i oktober 2019. Da med 281.158 personer registrert. Inkludert i dette materialet er også ca 19.000 personer bosatt i Aker. Jeg lar derfor være å linke til versjonen hos Digitalarkivet men du finner den under «Finn kilde» der. Dessverre mangler kolonnen «Hvor bodde du 1. desember 1922» i materialet som er lagt ut på Slekt og Datas side.
En skanning av de mikrofilmede folketellingene for Kristiania og Aker foregår, og pr. i dag, kan du finne flere tellinger på Digitalarkivet.
Disse ligger alfabetisk på Gatenavn, så du må vite hvor familien bodde. Gå til «innhold»
Folketelling 1870 for Kristiania Kjøpstad
Kommunal telling 1883
Kommunal telling 1899
Kommunal telling 1901
Kommunal telling 1902
Kommunal telling 1903
Kommunal telling 1905
Kommunal telling 1907
Kommunal telling 1908
Kommunal telling 1909
Kommunal telling 1910
Kommunal telling 1912
Kommunal telling 1913
Kommunal telling 1914
Kommunal telling 1916
Kommunal telling 1917 for Aker
Kommunal telling 1923 er nå komplett registrert for Kristiania, nær komplett for Aker. Midlertidig søk her
Det kommer stadig ut flere skannede tellinger, og de kommer du til ved å klikke her. Klikk «vis innholdsside» og du ser at tellingene er indeksert på gatenavn.
Fattigvesenet
I tidlige tider var det stor fattigdom, og mange måtte få hjelp av fattigvesenet. I Byarkivets gjemmer finnes mengder med kilder fra Fattigvesenet. Noe av dette kan man finne her.
I tillegg finner du individlister for Christian Augusts Minde fra 1843 til 1867 her.
Ser du i en folketelling at din slektning var forsørget av Kristiania Fattigvesen, utsatt fra Kristiania Fattigvesen eller annet, kan du sjekke om du finner informasjon i byarkivets materiale
Hos Slekt og Data, finnes en del materiale her «Kontoret for utsatte, Fattigvesenet i Kristiania». (Artikkelen er for medlemmer, men det Tore Gilbø har registrert av Fattigvesenets mandtallsprotokoller, ligger tilgjenglig som Excel-filer, åpne for alle! Skannede originaler av protokollene finner du her
På Oslo Byarkiv finner man veldig mye av det man trenger for å kunne finne slekt i byen. De har for det første utrolig kunnskapsrike ansatte, og så har de kildene. Unike kilder vi ikke kommer unna om vi vil kartlegge slekt i Oslo. Man får se det meste i papiroriginal, da de sliter med maskinparken (i dagens digitale verden er det ikke lett å få reparert mikrofilmlesere!). Men husk, Byarkivet er det Kommunale arkivet.
Så har du slekt i Oslo, ikke fortvil! Ta deg en tur på Byarkivet, adresse og åpningstidene ser du her
Noen av de nyere adressebøkene, oppstilt i bokhyllene på Oslo Byarkiv. (foto: Laila Christiansen).
Kilde: Oslo Byarkiv, Digitalarkivet, egen kunnskap
3 thoughts on “Slekt i Oslo, enklere enn mange andre steder!”
Flott Laila her var det mange nyttige linker for oss bønder som havnet i byen, takk skal du ha.
Litt om møtet finner du også her:
http://www.disnorge.no/oa-ovrom/index.html
Hilsen
Vidarh
Det alfabetiske registret over gater skal jeg benytte meg av i fortsetelsen
Flott artikkel med oversikt over aktuelt kildemateriale. Dette vil være til stor hjelp for dem som kvier seg for å lete etter slekt i Oslo/Kristiania.