Who do you think you are, Rosie O’Donnell
Dette er 3.episode i sesong nr. 2 av denne serien i USA, som opprinnelig startet i England, og nå går sin seiersgang rundt i flere land. Også i Norge, hvor nest siste episode gikk i kveld, med Kristin Krohn-Devold. Jeg får satse på å få sett den senere i uka når en av mine kjære venner forbarmer seg over meg!
Og – jeg må si, slektsforskningsmessig er dette den aller beste episoden jeg har sett til nå fra NBC sin serie Who do you think you are.
foto: fra Wikipedia. |
Roseann «Rosie» O’Donnell (født 21. mars 1962 i området Bayside av bydelen Queens i New York City i New York) er en amerikansk standup-komiker, skuespillerinne, sangerinne, forfatter og mediakjendis. Mellom 1996 og 2002 ledet hun det Emmy-vinnende TV-showet The Rosie O’Donnell Show. Siden november 2009 har hun ledet et to-timers daglig radioprogram som sendes på Sirius XM Radio. (Kilde: Wikipedia)
Rosie O’Donnell visste at hun hadde irske røtter – med et navn som O’Donnell så bør det være irsk i bunn. Hun ble morløs allerede som 10-åring, noe som gjorde at hun ikke visste så mye om sin mors familie.
Who is the woman in the picture?
Episoden viser en Rosie som startet med å snakke med sin bror. Hun er heldig som har en bror som visste å ta vare på papirer og bilder. Og Rosies historie startet med et bilde de var vokst opp med, som ingen egentlig visste hvem var! Ryktene i familien mente at det var bestefarens ”stepmother” . Dettevar en av historiene hun ville finne ut av.
Fødselsdato er nevnt på Draft Registration card for WW1 (klikk for å forstørre) |
Rosies oldefar helt nederst – bestefaren noe lenger opp (Murtha) 1900census |
Først må Rosie dra til Jersey City, NJ – hvor bestefaren Daniel Murtha, ifølge Draft Registration card for WW1 (bilde over), ble født i 1894. Vi ser henne reise til Jersey City Free Public Library, hvor hun får den hjelpen hun trenger fra en lokal slektsforsker. Det er vel kanskje LITT antikvarisk at de setter seg ved rullfilm-leseren, men på den annen side, det er litt sjarm ved det og! Det er også moro å se at Rosie får lov å lete selv, selv om jeg er sikker på at genealogen allerede var sikker på at de så på rett mikrofilm. Rosie fant sine besteforeldre og oldeforeldre i Jersey City. Hun fikk en ny opplysning om sin oldefar, han var nemlig født i Fransk Canada.
Den lokale slektsforskeren hadde så gått gjennom 1880-census, og funnet den eneste Michael Murtha (Murther) som passet, og da var han gift med en Anna – og de hadde en liten gutt William. William, sønnen, som er 10 måneder i 1880 er utelatt helt, også når de snakker om denne censusen. Dette synes jeg var litt rart.
Her finner Rosie at oldefaren var gift med en Anna før han ble gift med moren til hennes bestefar Daniel. (familie nr. 30) |
Rosie drar videre til New York Municipal Archives for å finne Anna – tippoldefarens første kone. Her finner hun en sjokkerende opplysning, nemlig at Anna dør etter brannskader fra en oljelampe i hjemmet. En annen sjokkerende opplsyning finner hun i Brooklyn Historical Society – i de gamle avisene. En notis forteller at det fantes et annet barn, en liten pike Elizabeth, som kom uskadd fra ulykken! Rosie jobber videre med hjelp av slektsforskeren i New Jersey, og hun finner faktisk etterkommere etter denne piken som overlevde.Familien der visste faktisk ikke noe om ulykken. Rosie fikk imidlertid bekreftet at det gamle bildet, som i alle år hadde hengt på veggen i barndomshjemmet, var denne Anna, Oldefarens første kone. Rosie fikk også se obituarien til Elizabeth, hvor Daniel, Rosies bestefar er nevnt. Dette beviser i hvertfall at Elizabeth og Daniel visste om hverandre. (Men – hvor ble det av William?)
Mer slektsforskning
Resten av episoden ble brukt til å finne ut av oldefaren, Michael Murtha, og hans røtter i Irland. Hvorfor dro tippoldeforeldrene, Andrew Murtag og Ann Doyle fra Irland? Hvordan hun fant ut hvor i Irland han kom fra. Rosie reiser til Montreal og får se kirkebøker. Hun drar til National Archive of Quebec – og finner der både censuser og andre kilder som alle gir ”Irland” som fødested på hennes tippoldeforeldre. Den forløsende informasjonen finner hun faktisk i en avis for 1876, dødsnotis for hennes tippoldemor, Ann f. Doyle – hun var fra Kildare, Irland. Så da kunne endelig Rosie O’Donnell reise til Irland og finne sine røtter.
Denne episoden ga oss faktisk innblikk i litt metodikk, hvordan det går an å finne ut av både dato/navn/geografi informasjon, men også at det går an å finne ut noe om historien til menneskene vi jobber med, hvordan de hadde det og hvorfor ting ble slik som det gikk!
Jeg går ikke i detalj om forskingen i Irland, men Rosie dro til Kildare i Irland, der en del av familien kom fra, og hvorfor de dro. Potet-døden, enorm fattigdom og nød. Det var hovedgrunnene til at Rosies familie – som millioner av andre irer – dro fra Irland til «the land of hope and glory».
One thought on “Who do you think you are, Rosie O’Donnell”
Spennende. Jeg har sett de norske episodene men ingen av de amerikanske. Skal jammen lete etter dem på nettet.