Når Digitalarkivet er nede….
De siste dagene har Digitalarkivet oppført seg … la oss si ustabilt. Et par dager i uken som var, var det mange av brukerne som opplevde ustabilitet, andre ikke. Torsdag kveld gikk hele Digitalarkivet.no ned og folk var lett desperate. Det er på kveldene man har tid til å drive slektsforskning, og ha fullt utbytte av alle de fine kildene vi har tilgjengelig fra Arkivverket og Digitalarkivet.
Hva gjør vi så når Digitalarkivet detter ned, og vi er midt i jakten på tippoldemor? Vi har flere muligheter. En er gratis, to koster penger. De to som koster penger, Ancestry.com og MyHeritage.com – disse kjenner man om man har abonnement, så dem lar jeg ligge i ro. Men den som er gratis, bør litt mer frem i lyset.
Familysearch.org – et skattkammer for alle som bedriver slektsforskning. Finnes også i norsk drakt – enkleste er det å bare legge til /no i adressen: https://www.familysearch.org/no/ .
Det er enkelt å få tilgang, og det er gratis. Man kan velge å logge inn med Google/Facebook/Apple kontoen din, (eller kirkekonto om du er medlem av LDS-kirken – men det er en helt annen sak, noe jeg ikke har kunnskap om). Men jeg anbefaler at du velger å lage en egen pålogging. Jeg skal ikke gå dypt inn i hvorfor, men noen eksempler på hvorfor… hva gjør du om Facebook er nede, om noen hacker Facebook-kontoen din eller noen faktisk gjør et datainnbrudd på den nettsiden du har gitt Facebook-tilgangen din, med passord og alt? Ta deg tid til å lage en egen login for hver side, og nå altså – på familysearch.org. Nå sier ikke jeg at Familysearch er utrygg ifht. dine innlogginger fra andre nettsteder, eller at de er enkle å «hacke», men det er en god vane å lage egne innlogginger med forskjellige passord.
Om man gjør seg kjent med katalogen på Familysearch.org så gjør den livet (les: slektsforskerlivet) lettere å leve. Man kan selvsagt velge å gå rett til personsøkeskjemaet, men om man kun ønsker et mer målrettet søk, kan man prøve:
1. Familysearch katalogen:
Skriv inn Norge, og velg Norge fra listen som kommer opp, velg kildene «på Internett for å få opp indekser og annet som er tilgjengelig for oss som sitter ved tastaturet. Listen som kommer opp er kun på engelsk, men ved å klikke på de forskjellige lenkene ser man hva som ligger under. Her finner man både kirkebok-indekser og enkelte folketellinger. Let litt rundt, prøv deg frem, dette er en veldig fin reserve å ha om Digitalarkivet er nede igjen. Den viktige lenka for oss som ønsker å se på kirkebøker og de indekserte kirkebøkene spesielt, er Norge – Church records – indexes (5) Her finner du det som ligger indeksert på Familysearch, både de gamle indeksene gjort av LDS-kirken for mange år siden, og det nyere AMF-materialet (Ancestry/MyHeritage/Familysearch).
Husk også – kirkebok-indeksene på Familysearch inneholder ofte flere lister enn det som ligger på Digitalarkivet. Dette på grunn av at norske registreringsgrupper jobber med transkribering av enkeltbøker, og indeksene for disse kirkebøkene fra AMF er utelatt fra Digitalarkivet. I tillegg er Familysearch sin søkemotor litt «slakkere» i søkingen, og man får ofte flere treff (også de som kan være feil-indeksert).