Oversikt over Norske bygdebøker og hva de inneholder
Redigert innlegg fra .17 august 2014, 15. oktober 2018 og 26 februar 2022)
Bygdebøker hos meg… |
Bygdebøker er en unik norsk ressurs. Ved å kombinere disse med de tilgjengelige folketellinger og kirkebøker, kommer vi langt i slektsforskningen. (Husk å dobbeltsjekke det du finner, feil forekommer oftere enn du tror, også i nye bøker).
Det er flere nettsider som har oversikt over bygdebøker i Norge.
Jeg bruker blant annet disse:
- Her samler Norsk lokalhistorisk institutt og brukerne av Lokalhistoriewiki bibliografisk materiale, inndelt etter topografi og emner. Grunnstammen i materialet er for fylker, distrikter og kommuner. Bygdebøker og annen lokalhistorie er med. Veldig detaljert, og har med både digitalisert materiale og «vanlige» bøker.
- Slekt1.no som også lister bygdebøker, blogger og nettsider, og har oversikt over slektsrelatert materiale for salg i bokhandelen. Oversikten hadde tidligere en egen inngang til digitale bygdebøker, men denne kan jeg ikke se er der lenger. Det er istedet direkte link til de bøkene som finnes digitalisert.
- Norsk Slektshistorisk forening har en flott oversikt i sin wiki over digitaliserte bygdebøker og lokalhistorisk materiale
NSF sin oversikt her går altså kun til digitale bygdebøker, gitt ut på Nasjonalbiblioteket (nb.no) eller lokale på servere. - Slekt og Datas Genealogiske ressurser – (genress) som i tillegg har mye annet av lenker til ressurser, (her må man være medlem for å få fullt utbytte av ressursene).
- En oversikt jeg vil nevne helt spesielt, er Arne G. Brekke Bygdebok Collection Samlingen er selvsagt kun på universitetet og ikke online, men på nettsiden deres har de en oversikt som er en gullgruve når det gjelder bygdebøkene. Det alle de 4 listene nevnt over mangler, er en oversikt over hvilke bøker som inneholder ren bygdehistorie, og hvilke som inneholder slekts/gårdshistorie.
Utsnitt av oversikt for Aremark i Østfold – det er lagt til type bok, om det er generell bygdehistorie, om det er gårdshistorie
Hvorfor dette er nyttig?
Utsnittet viser altså hvilke av bindene som inneholder gårdshistorie og hvilke som inneholder bare generell bygdehistorie. Noen ganger vil jeg også gjerne lese bygdehistorien, men som oftest er ikke det aktuelt. Mange bygdebøker er fremdeles ikke tilgjengelig via nb.no. Men de er tilgjengelig ved fjernlån til ditt lokale bibliotek!
Ved fjernlån til lokalt bibliotek, er dette et greit hjelpemiddel, da slipper jeg å vente på en bok som faktisk ikke inneholder noe av det jeg har behov for. Eller, jeg slipper å ta bomtur til Deichman eller Lesesalen i Riksarkivbygningen for jeg vet at det ikke finnes en slekts/gårdshistorie for det området jeg trenger. For et par uker siden dro jeg for å se om det fantes noe for Eiker, og det kunne jeg ha sett for Nedre Eiker her og for Øvre Eiker her. Heldigvis var det andre ting jeg også skulle se på!
Jeg har ikke sjekket nå hvor komplett samlingen er, men siden august 2014 har de i hvertfall komplettert med de siste 4 bindene av de nye bygdebøkene for Sørum, som manglet sist jeg skrev om samlingen. den er oversiktlig, og har både kartinngang og inngang via fylkesliste. Denne siden finnes i mine bokmerker under «Bygdebøker», og blir brukt flittig.